Una lectora poc corrent, Alan Bennett

 

 

Durant una passejda pels jardins del Palau de Buckinngham, la Reina es troba amb una biblioteca mòbil i un poc per compromís s’ha d’endur un llibre en prèstec, després d’entaular una petita conversa amb l’únic usuari que hi havia, un noi prim i pèl-roig. Des de llavors, el noi, Norman Seakins i la Reina començaran una mena de relació literària que tindrà un seguit de conseqüencies del tot insospitades.

 

Sobre un argument tan simple com aquest, Alan Bennett, escriptor, guionista, director de cinema entre altres afers que li han comportat infinitat de premis a l’escena britànica, comença una breu però intel·ligent novel·la que farà veure al lector com pot arribar a canviar la vida d’una persona una afició com la lectura. El cas és que tractant-se de la Reina, les conseqüencies ja no són només individuals, sinó que a poc a poc van convertint-se en una qüestió d’Estat.

 

Hi haurà evidentment qui davant dels canvis en les costums de la Reina i de l’apatia que començarà a sentir en les seues obligacions monàrquiques, li tractarà de llevar això dels llibres del cap. Serà curiós llavors veure com els assessors de Palau es converteixen per moments en els personatges de Ray Bradbury a Fahrenheit 451 fent que els llibres no arriben a les mans de la protagonista.

 

Però la Reina que sap molt bé el que es fa continuarà assessorant-se amb Norman Seakins que d’alguna manera serà, més que un tutor, un pigmalió (algun dia en parlarem ací de la magnífica adaptació del Pigmalió de Shaw que va fer Joan Oliver) que a poc a poc convertirà a la Reina en una brillant coneixedora de la literatura. Una gran novel·la aquesta en la que el lector gaudirà amb els comentaris sobre les obres i els autors que Bennett fa sobre Henry James o Marcel Proust entre molts altres.

 

-Sí. Li dóna llibres per llegir. Això està fora de lloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s